Головна » 2015 » Березень » 5 » людина VS бюрократія
12:46
людина VS бюрократія

За останні 3 роки в Світловодську з 10 комп’ютерних клубів лишилося два. З магазинів, що торгують компакт-дисками залишилось 5 (вони не прибуткові, слабко функціонують і продають лише застарілі диски – нові не закупляють). Прокат теж не працює. Зокрема я став свідком закриття однієї з таких точок (що по вул. Леніна). Діло не прибуткове, та й конкуренція завелика ,як для нашого міста,- прокоментував підприємець. Один з клубів що залишився, надає багато різноманітних послуг: вихід в мережу інтернет, ремонт техніки, продаж комп’ютерів, створення сайтів, розкрутка сайтів, навіть пропонує працевлаштування за кордоном (очевидно таким чином підприємець намагається компенсувати нестачу прибутку) Коли я зайшов туди, то зал «простоював», відвідувачів не було. Сам власник розповів, що бажаючих користуватися його послугами багато, проте далеко не кожному вони по кишені, а зменшувати ціну він не може, бо щомісяця на утримання клубу доводиться витрачати близько 4000 грн.  А щоб відкрити клуб, потрібно «мати стільки грошей, скільки коштують три квартири». Звідки така висока ціна? Відповідь я продовжив шукати у владних структурах, намагаючись це вияснити.

Для початку потрібно визначитись, як зареєструватись: як фізична особа-підприємець, чи як юридична. Про переваги жодної з них працівник реєстраційного центру мені розповісти не зміг. Але, судячи з переліку документів, необхідних для реєстрації, значно легше буде зареєструватись як фізична особа-підприємець. Реєстрація проводиться в той самий день, а виписка про реєстрацію надається через три дні з моменту реєстрації. Сам процес реєстрації безкоштовний на цей момент ,- повідомила працівник реєстру підприємців. Де зарито собаку я пішов виясняти до податкової інспекції. Стіни цього приміщення прикрашали плакати «Податки з кожної людини – на благо України!». Походивши n – ну кількість разів по кабінетах, щоб знайти компетентну в цих справах людину (відповідального так і не знайшов – він у відпустці) я витратив близько 40 хв свого часу. Але дещо все-таки вияснив: в залежності від виду діяльності підприємця, він підпадає під ту чи іншу категорію для сплати податків. Якщо взяти роботу комп’ютерного клубу, який надає лише послуги виходу до інтернету, то є можливість потрапити під Єдиний податок (263 грн.) Додатково потрібно сплачувати соц. внесок 462 грн. А якщо Ви бажаєте найняти собі працівника, тоді вам ще треба платити 15% ПДФО + соц. внесок за робітника. І треба подавати звіти щомісяця, про свою діяльність по формі 1.9, і ще багато усіляких нюансів, які «ми не знаємо, але ви можете їх шукати в інтернеті». Що стосується ліцензій та дозволів на роботу комп’ютерного клубу, то і  робітники податкової інспекції, і представник служби реєстру підприємців після невеличкого брейнсторму відповіли: ми не знаємо, але думаємо що вони не потрібні.

Також я поспілкувався з власником власівського клубу,що знаходиться в приміщенні Будинку Культури на другому поверсі. Вона розповіла, що ліцензій на роботу не потрібно, а на утримання витрачається близько 2500 грн.

За останні роки значно погіршився стан малого бізнесу (чого не скажеш про великий). Таке явище шкідливо впливає на економіку і здорову конкуренцію, яка повинна бути завжди на ринку товарів. Цікаво, як вплинуть на малий бізнес «євроінтеграційні» процеси?

Переглядів: 308 | Додав: Ваня | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam viverra in dui sit amet consequat.

- John Doe, creative director

Praesent vestibulum commodo mi eget congue. Ut pretium vel lectus vel consectetur.

- John Doe, creative director

Etiam quis aliquam turpis. Etiam in mauris elementum, gravida tortor eget, porttitor turpis.

- John Doe, creative director

Lorem ipsum
Neque id cursus faucibus, tortor neque egestas augue, eu vulputate magna eros eu erat
Neque id cursus faucibus, tortor neque egestas augue, eu vulputate magna eros eu erat. Curabitur pharetra dictum lorem, id mattis ipsum sodales et. Cras id dui ut leo scelerisque tempus. Sed id dolor dapibus est lacinia lobortis.
Learn more